Andere richtingen

 

 

Subtitels:

Marcels Mazzel

Naar Watou toe

De Watjes in Watou

Zal ik hier keren?

Jochems camping: Zwarte berg 58

’t Zesde glas

 

Het relaas van  5 jongens op zoek naar de mooiste bieren gebrouwen bij de abdijen en

trappisten en hun wetenswaardigheden hierbij. Wordt meegenomen door het boeiende maar vooral smaakpapilstrelende verhaal.

 


Voorwoord……: Proloog

Proloog? Jazeker. Dat is nodig voordat je dit boekwerk gaat lezen. Ik ben van mening dat enige voorkennis zeker noodzakelijk is om te begrijpen wat eventueel aan het geestesoog zal passeren.

Het voorliggende boek gaat over 5 heren, die wederom een bierstudiereis hebben gemaakt. Vijf heren van stand, die zich vier dagen onttrekken aan de dagelijkse beslommeringen en zich vol vuur en passie storten op bier, bier en vooral gezelligheid en leut.

Het voorliggende boek gaat dus ook over bier, maar vooral over de 5 heren. Over hun ervaringen, hun beslommeringen, hun filosofische overpeinzingen des nachts.

Het gaat dus over mensen. Voor een ieder die daar in geïnteresseerd is, is dit boek de moeite waard. Indien niet, stop dan gerust na deze regel en leg het boek weg of geef het terug aan de aanreiker.

 

Geniet zoals wij genoten hebben.

 

Heer Martien en de medeheren: Jochem, Rob, Marcel en Gerard

 


Watjes in Watou?

 

Geen betere tijd dan positiviteit

 

 

Op onze vakantie in Slovenië (die van Nelleke en mij) kwam Rob op het idee om onze jaarlijkse tocht een paar weken te vervoegen  In mijn agenda had ik 10 september en nog een

paar dagen daarna al met zwarte, gitzwarte viltstift, dichtgekalkt. Dáár komt niemand meer aan potdomme. Zelfs al zou ik nog iets willen plannen op deze data: het is niet meer mogelijk. Misschien toch maar echt vrij nemen en me wijden aan een hogere macht.

De studiedagen worden 26 tot en met 29 augustus. Vast mooi weer. Vorig weekeinde nog een telefoontje van Martien gekregen met de mededeling dat Marcel met ons op studietocht wil. Dat is geen probleem, hoe meer zielen, hoe meer bier. Hoe meer deugd, hoe meer vreugd. Weg met de wijven, wij zijn met ons vijven. Geen beter bierspel, dan met Marcel. We hebben de M, we hebben de A, we hebben de R, Bier, bier, bier. Maar niet te snel. Laten we vooral genieten.

Vandaag, 2 augustus 2001, belt die zot uit Tienhoven op:  “Ik moet iets hebben met plaatjes waarop gapers staan”. Ik ben zo fatsoenlijk en wijs hem de weg naar de plaatjes via Word. Hij, Martien dus, doet in principe alles goed maar het gaat toch mis. Althans, dat denkt hij. Er gaat niets mis. Martien heeft nog steeds die vreemd fatalistische gedachte dat er veel mis gaat in het leven. Ik denk dat ik de komende studiedagen heel veel met die man  moet gaan praten om het enigszins op te beuren. Voorlopig hen ik in ieder geval telefonisch al 7 biertjes van hem tegoed. De Clips vliegen hem om de oren en hij ziet het niet; hij heeft het licht niet gezien. Sombermans stuurt zijn plaatjes door,  maar dat hoeft eigenlijk niet. Hij had het in zijn eenvoud al helemaal goed gedaan. Geen beter medicijn dan een stoot positiviteit.

En daar gaan we gebruik van maken, Martien: POSITIVITEIT. Ik spreek het bijna met hoofdletters uit. Geen negatief gebeuzel (kruising tussen gebazel en geneuzel), geen passief geliemel (kruising tussen gelul en gepiemel), geen droog gekavina (moet ik dit nog uitleggen?), geen zare naken (gewoon een typefout bij nare zaken), geen zwartgallige geit, nee POSITIVITEIT. Ieder nadeel hep se foordeel, zei Johan Cruyff eens, en nog eens en nog eens. Ik zou dat graag verandert willen zien: ieder nadeel hep twee voordelen. Eentje in werkelijkheid en eentje voor de spreker. Ik kan me voorstellen dat deze voorgaande zin reden is om het nog eens te lezen maar ik zou het niet doen. Hierover kan contact worden genomen met de schrijver. 

 

6 Augustus

Nog maar een paar flutdagen en we kunnen ons met ons genootschap gaan verdiepen in de diepere wetenschappen van de gerst, wordt, gisten en hoppen. De plannen zijn om richting Poperinge te gaan. De hoppestoet is er dit jaar niet en da’s jammer. Maar daar kunnen wij niets aan doen. Net zoals vorig jaar de feesten in Oudenaarde niet doorgingen in verband met het voetbal.  Die 2 politieagenten waren hard nodig in Brussel om de meute voetbalsupporters (het woord alleen al, kan ik even overgeven?) in toom te houden. Maar feesten, ho maar. Dat gaan we dit jaar anders doen.

Watou, 3 brouwerijen te weten: van Eecke, Sint Bernardus en de Bie. Daarnaast het klooster van Westvleteren  en dat van de Mont des Cats. Ja,  die van die wereldberoemde kazen. Genieten met hoofdletters ligt op onze ontbijtbordjes.

Slechts prikken met een vorkje en het genot komt tot ons.

Poperinge zal bezocht gaan worden met zijn hopmuseum en voor de rest zien we wel. De Westhoek van België is weer in deze zomer.

 

Logistiek     

Martien heeft al aangegeven dat hij op zondag 26 augustus te vinden is in Zuid-Limburg. Alsof er al ooit een Noord Limburg zou hebben bestaan, maar goed. We kennen de plek van twee jaar geleden toen de ruitenwisser van de Opel nog parten speelde bij het vertrek. “Ich habe es nicht gewisst”, aldus de Duitse Opel en dat hebben we destijds geweten. In Duits Limburg wistte niets meer.

Met twee auto’s naar ’s-Hertogenbosch, auto stallen en met één auto naar Limburg.

Zondagmiddag: met de Tienhovense brik (Sorry Wilma) zakken Rob, Gerard en Marcel naar Limburg af en parkeren die. De auto bedoel ik. Spullen overhevelen naar de spraakmakende (pling-plong: “het systeem is operationeel, maar van dat kutlampje weet ik niets, dank u”) Renault van Martien. Dag dag zeggen tegen Wilma en Marjolein en op naar de Westhoek. Dat is zo’n beetje het plan van de secretaris en de penningmeester van het Groene Hopveld; eigenlijk de belangrijkste mensen van een essentieel deel van de bierwereld van Nederland en omliggende delen. 

 

 

Voor de rest van het verhaal: Gerard@Gerardvelders.nl