Een natte droom bij Fantoom

 

 

 

Of hoe het compleet anders kan lopen

 

 

 

Wederom een verslag.  Het relaas van vier jongeren die te vroeg moeten terugkeren en hoe twee oudere jongeren dit weer trachten goed te maken. Wederom gesodemieter met de titel. Het bovenstaand geeft in ieder geval wel goed weer hoe de vier jongelingen over deze brouwerij denken. Of voel ik nattigheid?

 

 

Deel I

 

14 juni 2002

Vandaag is het 14 juni 2002. Morgen niet meer. De regen valt gestaag uit de lucht en de donder overstemt het gezoem van de computer. Buiten is het 22 graden en het voelt klam aan. Het is van dat typische zakkleeftaandebovenbenen-weer. Als je dan gaat staan voel je dat er langzaam en licht zuigend weer ruimte ontstaat in de pantalon. Lui en loom zakt de boel weer naar beneden. 

Over drie weken zijn de jaarlijkse bierstudiedagen van het genietschap. Ik heb zojuist aan Martien een screensaver gestuurd van Chimay. Een hele mooie, maar het duurt wel eventjes voordat je het hebt ontvangen. Via de kabel ongeveer 5 seconden, maar via de telefoon is dat toch “different Cook”.

De titel hierboven is gewoon gezocht. Ver gezocht. Het had ook “louter kabouter” kunnen zijn of  “zonder franje bij Haut des Fagnes”. We blijven zoeken, maar ene titel ontstaat spontaan. Zie hiervoor de titel van vorig jaar: “Andere richtingen”. Man och man, wat hebben wij gekloot bij Poperinge. Steeds weer dat bordje gevolgd en steeds weer op dezelfde plek uitgekomen. Dat doen we dit jaar anders. Er zijn stemmen opgegaan om naar Achouffe te gaan en naar Fantôme. De meeste stemmen gelden, dus we gaan er naar toe. Martien weet nog een camping in de buurt en daar vertrouwen we dan maar op. Misschien tegen beter weten in, maar goed, we vertrouwen er op.

Ik heb al een mailtje verzonden naar Dany Prignon en hij verzocht ons om een week voordat we vertrekken, nogmaals een mailtje te sturen. En Français s ‘il vous plait. Wat jammer is, is dat Marcel deze keer niet mee kan gaan. Hij kan geen vrij krijgen. Stelletje slavendrijvers daar in die supermarkt in Leiden. Dat is lijden in een supermarkt. Dat kan men een jongen zoals hem toch niet aandoen? Hij heeft vorig jaar mogen proeven van de vrijheid met vijf losgeslagen heren en dan nu niet mee? Niet meedoen met doe volmannelijke vreugde van het schuimende bier. Niet meedoen met het onder elkaar bespreken van de smaak van het kostelijke vocht. Schande. Aan de schandpaal met zijn baas en dan bekogelen met komkommers, tomaten en andere fruiten. Rot op met de 24 uurs economie, joechei met de heren van smaak. Of is het nou joechij?  Nou weet ik het echt niet meer.

 

Waar gaan we naar toe?

Inmiddels is het reeds 26 juni geworden en heb ik in ieder geval al twee afspraken kunnen maken. Eéntje met Pierre Jacob van Ambly en één met Chris Bauweraerts van Achouffe. We gaan zondag 7 juli om 14.00 uur naar Ambly en op maandag 8 juli, zelfde tijd, naar Achouffe. Ik heb zojuist een mailtje verzonden naar Dany Prignon voor een verzoek tot rondleiding op zaterdag 6 juli. Morgen proberen de andere brouwerij te pakken te krijgen, die in Jalhay. Haut des Fagnes. Goed bier, raar glas. Nu we toch met internet bezig zijn, ja,  wel even bijblijven natuurlijk, kijken op www.Fantome.be , www.achouffe.be, www.brasseriedesfagnes.be  en als laatste http://www.artisanpress.u-net.com/Wallonia/Brewery/Ambly/ambly.html, maar dat is wel erg lang. Zie hier, digitaal de brouwerijen die de heren van vier gaan bezoeken deze reis. De tiende reis van het Genietschap van het bier oftewel het Groene Hopveld. 

 

Menhirs

Tijdens het surfen kwam ik een leuk stukje België tegen in de buurt van Soy. In Weris, waar ik zaterdagavond een etentje wil plannen, staan ongeveer 6 Dolmen of Menhirs. Op zich leuk om te zien natuurlijk. Geschiedenis boeit ons allen. Denk maar aan de opgravingen twee jaar geleden. Hebben we daar niet leuk omheen gelopen? Hebben we daar geen ontzettende dorst gekregen omdat we daarna naar Liefmans gingen? Hebben we daar niet heel leuk de vroegere, uit de dertiende eeuw stammende brouwerij kunnen bewonderen? Ik ben gek op historie. Het is vooral droog en daar krijg ik verschrikkelijke dorst van. En dat vind ik dan weer zo mooi: dat evenwicht.  Daar krijg ik persoonlijk tranen van in mijn ogen en kan daar verschrikkelijk van genieten. Ik onspan totaal, laat alle spieren los en kom tot de conclusie dat ik weer eens in mijn broek zit te piesen. Daar moet ik toch eens wat aan doen. Al dat gezeik van iedereen steeds. Bof ik nog dat ik een gespierde sluitspier aan de achterkant heb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proosten met z’n vieren

 

Voor de rest van het verhaal: Gerard@Gerardvelders.nl