Relaas van een bierstudieweekeinde oftewel

 

 

 

Bedevaart

naar

Hoegaarden

Grote Winkler Prins encyclopedie: Hoegaarden: gemeente in België provincie Brabant, arrondissement Leuven, 33,89 km², met (1980) 5540 inwoners. Zij ontstond in 1977 door samenvoeging van de toen opgeheven gelijknamige gemeente Outgaarden en een deel van Honsem (voormalige gemeente Meldert) en door gebiedsruil met Tienen. Samenstelling van de gemeenteraad (1977) 17 zetels, waarvan 10 CVP, 5 PVV en 2 BSP.

Hoegaarden gelegen in de Haspengouwse leemstreek, aan de grote Gete en de taalgrens, is een verstedelijkte woongemeente,. Met industrie (suikerfabriek,m bierbrouwerij, confectie) in de plaats Hoegaarden. Hoger Pedagogisch onderwijs voor meisjes in de plaats Hoegaarden. De voormalige gemeente Hoegaarden had in 1970 (volkstelling) een actieve werkbevolking van 956 personen (incl. 297 werkforensen); 12% landbouw, 58% industrie en bouwbedrijf, 30% dienstensector; actieve woonbevolking 1749 personen (inclusief 1071 woonforensen)

De plaats bezit verscheidene kerken: St.Lambertus (Romaans 8ste – 13de eeuw)., St. Jan ( Romaanse 12de eeuwse toren en gotische 14de eeuws koor) gerestaureerd in 1967 – 1968, en de St. Gorgonius (rococo, 1744-1750), met gotische doopvont (14de eeuw); 18de eeuwse huizen, Volks- en heemkundig museum ’t Nieuwhuys.

Palmprocessie op palmzondag (1631). Romeinse en Frankische vondsten. Hoegaarden was tot de Franse revolutie een Luikse enclave in Brabant, Het gehucht Dost werd in 1882 een zelfstandige gemeente.

 


Het begin

Vrijdagavond, 7 juni 1991, 19.33 uur

 

Martien komt, vermoeid van de studiedag met zijn collega’s, met nog wat stramme benen het stevig omhoog lopend perron op van het station van ’s-Hertogenbosch. Rechtstreeks uit Martienhoven; rugzak fier op de rug en walkman fier op de oren. Love-music, naar later blijkt. Na de uitbundige begroeting op weg naar de auto. Onszelf verheugend op de komende dagen: het bestuderen van het bier namens de stichting i.o. “Het Groende Hopveld”. De stichting welke toe doel heeft om het bierproeven in het algemeen in stand te houden en de Belgische Bieren in het bijzonder.

Via de snelweg  naar Eindhoven en daarna de weg naar Turnhout, afslag Bladel. Ter hoogte van Vught gaan de schoenen van Martien al snel uit en de voeten op het dashboard van de Nissan, zodat ook deze ledematen kunnen genieten van het Brabantse land. Gelukkig geen files rond Eindhoven zodat we reeds om 20.45 uur aankomen in Bladel.

 

Zo’n kampeerplaat van de NTKC (Nederlandse toeristen en kampeerclub?) blijkt toch nog verder verstopt dan je denkt en het weer zit vandaag ook al niet echt mee. Het is er echter wel heerlijk rustig, maar wat wil je ook; welke idioot gaat er nou in de stromende regen kamperen? Wij dus!

Na een tiental minuten in de auto te hebben doorgebracht besluiten we om eerst de sleutel van het toiletgebouw en de kampkist op te gaan halen. Volgens een mededeling aan het toiletgebouw wordt het een en ander beheerd door een mevrouw die op nummer 1 woont van een straat een eindje terug. Dat is helder dus. Bij het eerste huis gestopt omdat dat dan wel nummer één zal zijn. Mis, nummer 1A. De volgende, een tot modern vakantiehuis omgebouwde boerderij blijkt nummer 1 te zijn. Aangebeld, pech, niemand thuis, shitksy slabberdewatsky. De heer Groenevelt snel door de nog steeds van boven naar beneden stromende regen overgestoken naar de overburen. Blijkt dat de sleutel op dit moment beheerd wordt door de mensen van 1A, welgodgod……sorry, was hij toch goed.

De feestvierende mensen op 1A toch maar even gestoord en in het bezit van de sleutel en de tas terug naar de kampeerplaats. De paraplu die Martien had kunne pakken, zodat hij toch iets minder nat zou zijn geweest ligt nog steeds voor het grijpen naast de passagiersplaats in de auto.

 

Ondertussen is de ergste regenval voorbij. Snel de Visdief  (tent) verder uitgepakt en opgezet. Door de snelheid van opzetten toch enigszins de binnentent scheef t.a.v. de buitentent opgezet,maar vooruit, we zitten en liggen (straks) droog. Rap de stoelen neergezet, glazen gepakt en het bierstudieweekeinde ingeluid met een overheerlijke Duvel. De eerste is binnen.

 

Martien bij Brouwerij de Kluis in Hoegaarden

 

Hoe dit verhaal verder afloopt, valt te lezen in een volgende uitgave. Mail me hiervoor even. Gerard@Gerardvelders.nl